with an eye for quality
Winkelwagen is leeg

Extremely Rare Original Dutch 'Stoottroepen' M1 Combat Helmet

Beschrijving

Extreem zeldzame Nederlandse "Stoottroepen" M1 Combat Helmet (gevechtshelm). De M-1 gevechtshelm was een ontwikkeld als vervanging voor de M-1917 helm welke in gebruik was sinds de Eerste Wereldoorlog. De M-1 helm werd ingesteld voor gebruik in juni 1941. Vroege uitvoeringen van de M1 helm hadden vast gesoldeerde oogjes voor de kinriem, deze braken snel af en werden later vervangen voor scharnierende oogjes. Naar schatting slechts ongeveer 600 soldaten dienend met de Stoottroepen in het 9e US Leger heeft een M1 helm uitgereikt gekregen. Dit is een vroeg model helm met de vast gesoldeerde oogjes en een roestvrijstalen rand om de helm. Er zitten wat normale gebruikssporen en krassen op de helm. Voor op de helm en aan de drager zijn rechter zijkant bevindt zich een opgeschilderd oranje vierkant, aan de drager zijn linkerzijde een oranje leeuw en op de achterzijde een oranje balk. Ook zitten er diverse vlekken groene camouflage verf over de helm. De helm is compleet met zijn originele beschadigde en incomplete kinriempje. In de helm zit de binnenhelm, deze is gemarkeerd door de firma 'Inland'. De binnenhelm is in zwaar gebruikte en beschadigde staat, zie foto's. Bij de helm zitten 10 originele veldpostbrieven afkomstig uit de periode dat deze soldaat onderweg was naar Indië en in Indië diende, de brieven zijn afkomstig uit de periode eind 1945 tot eind 1946 en verzonden vanuit Singapore en Semarang (Java). Er staat interessante informatie in de brieven die het zeker verdienen om verder onderzoek naar gedaan te worden. Unieke en extreem zeldzame helm van een Nederlandse Stoottroeper, een dergelijk exemplaar wordt zelden te koop aangeboden! Prijs op aanvraag!

Korte geschiedenis van het Regiment Stoottroepen: Het OVW-bataljon 1-RS is voortgekomen uit het voormalige Regiment Limburg, aangevuld met leden van de Binnenlandse Strijdkrachten van Rotterdam, Betuwe en de Gelderse vallei. Het Regiment Limburg was al vanaf eind 1944 actief. Ingedeeld bij eenheden van het 9th US Army trok het in maart 1945 mee Duitsland in. Over de Rijn, zelfs tot aan Münster en Magdeburg toe. Het Regiment werd ingezet bij bezettings-, bewakings- en politietaken, daarnaast ruimde het nog aanwezige verzetshaarden op. Na  Duitsland werd het ook ingezet in Frankrijk (Epinal) en België (Luik). In juni 1945 keerde het Regiment Limburg terug naar Nederland en werd het samengevoegd met de stoters van Commando Brabant en omgevormd tot één regiment, het 'Oorlogsregiment Stoottroepen' bestaande uit 1-RS en 3(7)-RS. Via Engeland, waar het bataljon werd voorzien van de noodzakelijke uitrusting, vertrok het naar Indië. Daar de bevelhebber van het South East Asia Command (SEAC), de admiraal Mountbatten, vanaf 2 november 1945 een landingsverbod op Java en Sumatra voor Nederlandse troepen had ingesteld werd er uitgeweken naar Malakka. 

Begin maart 1946 vertrok het bataljon uiteindelijk naar Java waar het te Semarang debarkeerde. Hier werd het bataljon gelegerd in het oostelijke deel van de stad aan de demarcatielijn, met twee vooruitgeschoven posten "Slachthuis" en post "Sjef". De eerste zuiveringsactie, "Primeur", vond plaats op 1 april 1946 bij Kidoel waarbij een nieuwe post werd betrokken namelijk "Hoogtepunt 13". In augustus vonden er enkele grote aanvallen plaats van de TNI die met succes afgeslagen werden. Vooral "Hoogtepunt 13" kreeg het zwaar te verduren.  Na deze aanvallen nam de T-Brigade het initiatief en ging over tot actie. Na deze acties die gericht waren naar alle zijden werd de ring om Semarang aanzienlijk vergroot. Vanaf 12 oktober werd het bataljon aangesteld als Brigadereserve, gelegerd in Djatingaleh, en opereerde het over het gehele front.

Tijdens de 1e politionele actie, 21 juli 1947, trok het bataljon op naar het zuiden en bezette Oengaran, Bawen en Salatiga. Daarna werd het ingezet ten oosten van Semarang, waar het Mranggen en Poerwosari bezette. Hierna volgden diverse zuiveringsacties ten westen van Semarang samen met 2-6 RI. Op de laatste dag van de actie werden ook nog Demak, Dempet en Goeboeg bezet. Na 5 augustus werd het bataljon west van Salatiga gelegerd met posten te Tjandiredjo, Djelok, Karangdoeren en Kopeng. Door intensief te patrouilleren en het voeren van zuiveringsacties was het gebied in november 1947 betrekkelijk rustig. Geleidelijk namen 2-6 RI en 2-7 RI, in verband met de aanstaande repatriëring, de posten over. Op 11 januari 1948 was het bataljon verzameld in Salatiga en werd het vak overgedragen aan 5-5 RI. (copyright:https://www.indie-1945-1950.nl)

Artikelafbeeldingen
CWS09_1
CWS09_3
CWS09_4
CWS09_5
CWS09_6
CWS09_7
CWS09_8
CWS09_9
CWS09_10
CWS09_11
CWS09_12
CWS09_13
CWS09_14
CWS09_15
CWS09_16
CWS09_17
CWS09_18
CWS09_19