Militaria Plaza

with an eye for quality
Cart empty

Wehrmacht 'Feldgendarmerie' Gorget

Description

gui_language_eng Wehrmacht 'Feldgendarmerie' Gorget (Ringkragen). Kidney-shaped magnetic steel breast-shield/gorget having an army style eagle emblem attached to the center, above a banner with the script "Feldgendarmerie", a pebbled button is attached in each upper tip of the shield. The separately attached parts are showing a luminous yellow paint, allowing them to glow in the dark for identification at night. The back of the gorget is still having its original brown carton backing. One side of the chain is fixed, the other side is attached to a tab. The second tab was used to slip through a button hole on the uniform to keep the gorget in place. The gorget is not visible maker marked. The gorget is showing normal traces of usage and is in overall very good, near mint, condition. Hard to find original example!

This gorget originates from the collection of the recently closed Eyewitness Museum and was in display in the diorama in the last picture!


gui_language_dutch Wehrmacht 'Feldgendarmerie' borstschild (Ringkragen). Half-rond magnetisch stalen borstschild met in het midden een heeres stijl adelaar bevestigd boven een banner met de tekst "Feldgendarmerie", in elke punt een gepebbelde knoop. De apart bevestigde delen zijn allemaal behandeld met een lichtgevende gele verf, dit voor een glow-in-the-dark effect om ook in het donker zichtbaar te zijn. De achterkant van het borstschild is compleet met zijn originele bruine kartonnen bescherming. De ketting is aan één zijde vast gezet, aan de andere zijde zit deze aan een haak, een tweede haak was bedoeld om het borstschild mee in een knoopsgat vast te zetten tijdens het dragen. Het schild is niet zichtbaar maker gemarkeerd. Het borstschild vertoont normale gebruikssporen en is in erg goede, bijna mint, staat. Moeilijk te vinden origineel exemplaar!

Dit borstschild is afkomstig uit de collectie van het onlangs gesloten Eyewitness Museum en was voorheen te zien in het diorama dat wordt getoond in de laaste foto!

Additional images
CB0189_2
CB0189_3
CB0189_4
CB0189_5
CB0189_6
CB0189_7
Feldgendarmerie